Monteringsanvisning

T-Spärr, fuktskyddsmatta

För utsida källaryttervägg

Viktigt!

  • Fuktskyddsmattan skall lagras innan montering så att UV-strålning (solljus) undviks. Monterad skall hela produkten vara dold. Detta för att garantera åldringsbeständigheten.
  • Följ monteringsanvisningen noga. Tillse att erforderlig dränering erhålls.
  • Tänk på att lägre monteringstemperaturer kan påverka systemets olika komponenter och försämra elasticitet och hållfasthet.
  • Torr väderlek och uttorkat/rengjort underlag vid montering bidrar till ett bra resultat.
  • Vid montaget beakta kraftigt solljus och fuktskyddsmattans rörelser p g a större temperaturskillnader.
  • Använd endast kompatibla och godkända tillbehör.

1. Förberedelser

Borsta väggen ren från lös smuts, knacka bort ev. ojämnhe­ter och laga trasiga fogar och större skador på väggen. Om väggen saknar puts på den nedre delen så putsas denna med cementbruk som underlag för grundmursmembran.

Om bottenplattan sticker ut utanför källarväggen fyller du vinkeln mellan vägg och platta med cementbruk så att en snedfasad kant bildas (hålkäl).

Om du misstänker att det finns befintliga fuktskador rekommenderar vi att du kontaktar en fackman. Det är viktigt att en utredning genomförs så att sanerings- och åtgärdsförslag görs på ett riktigt sätt.

Tänk på att lägre monteringstemperaturer (<+5°C) kan påverka systemets olika komponenter och försämra elasticitet och hållfasthet. Torktider och häftbarhet försäm­ras påtagligt vid kallare temperaturer. Undvik vintermonte­ring. Flytmembranet är frostkänsligt eller det självhäftande Klistermembranet fäster också sämre!

2. Dränering

Oavsett vilken typ av fuktskydd du väljer för källarväggen, krävs en väl fungerande dränering för att resultatet ska bli bra.

Om det är problem med att få tillräcklig lutning - kontakta kommunens tekniska kontor, eventuellt kan dräneringen anslutas till spillvattenledningen. Dräneringen kringfylls med minst 100 mm singel 8-16. Vi rekommenderar att T­ecca geotextilduk Geo-T N2 används runt dräneringsmate­rialet för att förhindra att fint material sätter igen dräne­ringsledningen.

3. Montering av grundmursmembran, 3 alternativ

T Spärr 1 (1)

För självklistrande Klistermembran stryk Primer K-80 från halva bottenplattan och ca 300 mm upp på väggen. Efter torktid påför det självklistrande Klistermembranet så att det täcker den behandlade ytan. Använd värmepistol, försiktigt, vid lägre temperaturer(<+1O°C) eller vid behov.

Alternativt används Svetsbart grundmursmembran som påförs med hetluft mot den torra (får ej vara kladdig och ohärdad) primerbehandlade muren.

Eller Tecca Flytmembran (vattenbaserat/sommartid). En tätningsmassa som stryks 2 skikt (1 kg/kvm/strykning) från halva bottenplattan och ca 300 mm upp på väggen. Låt torka mellan strykningarna.

4. Montering av fuktskyddsmattan T-Spärr

T Spärr 2 (1)

Rulla ut fuktspärren med distanserna in mot väggen och med den plana kanten uppåt. Mattans nedre del avslutas ca 100 mm ovanför hålkälet. Fäst upp mattan i övre kant med spik, bricka och avsluta säkrast med kantlist (Bild 1). Spikavstånd är 250 mm. Nederkanten fixeras under återfyllnaden.

Vid ojämn marklinje skärs den plana delen bort och kantlist fästs i överkant (Bild 2) för att förhindra att jord och smuts faller ner i luftspalten.

Vid skarvning läggs mattan omlott horisontellt minimum 100 mm och vertikalt 500 mm, undvik att skarva närmare hörn än 1500 mm. övre kant på mattan justeras så att den slutar ca 100 mm under färdig marknivå, och spikavstånd 250 mm.

OBS! Vid genomföringar i fuktspärren var noga med tätningar runt hålet! Använd avsedd stos/tätningstejp!

5. Montering av T-Spärr och isolering

T Spärr 3 (1)

Om du vill minska värmeförlusterna genom källarytterväg­gen eller höja väggens temperatur för att få en torrare vägg, kan du efter att ha monterat fuktspärren isolera med en lämplig markskiva. Skivorna ställs mot fuktspärren och hålls på plats genom att återfyllningen sker efterhand som isoleringen monteras.

6. Återfyllnad

Vid återfyllnaden kan i regel befintliga massor användas. Stora vassa stenar som kan skada fuktskyddsmattan, eller isoleringen, tas bort. Det är också viktigt vid återfyllnad att nederdelen av mattan trycks in ordentligt mot grundmuren, eftersom ingen spikning sker där. Beakta risken för sättningar och packa, komprimera väl vid återfyllnaden.

T-Spärr, fuktskyddsmatta

För insida källaryttervägg

1. Montering fuktspärr källaryttervägg – insida

T Spärr 4

Källarytterväggen blir inte torrare av att man monterar en fuktskyddsmatta på dess insida. Däremot kan denna placering vara ett alternativ om du tänker montera ett fuktkänsligt material i källarväggen (t ex gips eller träpanel). Kontakta gärna en fuktexpert om du är osäker.

T-Spärr monteras på väggen och fästs med spik och bricka. Utanpå denna monteras sedan den fuktkänsliga panelen eller skrivmaterialet. Här är det viktigt att lämna luftspalter både vid tak och golv (Bild 4). Plåtreglar är det bästa alternativet men används träreglar så bör du sätta en distans, exempelvis klossar av hårdplast, för att undvika direktkon­takt mellan träreglarna och golvet.